Земетресението, което разлюля Перник тази нощ, сериозно е уплашило жителите на

...
Земетресението, което разлюля Перник тази нощ, сериозно е уплашило жителите на
Коментари Харесай

Перник в паника от среднощен трус, усетиха го и в София

Земетресението, което разклати Перник тази нощ, съществено е уплашило жителите на града. В онлайн пространството преливат мнения на хора, които са усетили земния трус. Повечето изясняват, че са се събудили от бедствието, която е била хоризонтална, мнозина показват, че домашните им любимци също не са били спокойни. Част от жителите са усетили и второстепенен трус, написа Блиц.

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер е записано на 28 километра от София в югозападна посока - в региона на Перник, демонстрират данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Трусът е усетен в 03:42 ч. българско време на 16 януари. Дълбочината на земетръсното огнище е 2 километра.

10 минути по-късно е последвал второстепенен трус от 2,1 по Рихтер.  

 По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към БАН, земетресението е с магнитуд 3.0, а дълбочината на земетръсното огнище е 10 километра.Епицентърът се намира на към 4 километра северозападно от Перник.

Местните хора споделят във Facebook, че трусът ги е събудил, бил е съпроводен с екот. Описват го като мощен, само че временен, с отвесна посока на придвижването.Земетресението е усетено и в западните региони на София, само че по-слабо.

През 2012 г. Перник беше разтресен от земетресение с магнитуд 5.6. По първични данни беше обявено, че магнитудът е 5.8, само че след това информацията беше поправена. Тогава бяха нанесени щети на над 18 000 жилища в града и покрайнините.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР